top of page

Fesih Sebebinin Açık ve Yazılı Şekilde Bildirilmemesi Durumu -Geçersiz Fesih -İşe İade Davası

  • Yazarın fotoğrafı: Avukat Fatih AKBAŞ
    Avukat Fatih AKBAŞ
  • 21 Ara 2022
  • 2 dakikada okunur

Güncelleme tarihi: 28 Ara 2022

İş akdinin feshi, bazı koşulların yerine getirilmemesi durumunda geçersiz hale gelebilir. Bu koşulların bir tanesi de fesih sebebinin açıkça ve yazılı olarak bildirilmemesi durumudur. Bu durumda, işçi feshin geçersizliği sebebiyle işe iade davası açabilir ve bu davayı kazanabilir. Bu yazıda, fesih sebebinin açıkça ve yazılı bildirilmemesi durumunda iş akdinin feshinin geçersizliğine ilişkin açıklamalar yapılacaktır.



İŞVEREN FESİH SEBEBİNİ AÇIKÇA VE YAZILI OLARAK BİLDİRMEK

ZORUNDA MIDIR?


Kanuna ve içtihatlara göre, işverenlerin iş akdinin feshini yazılı olarak bildirmesi ve fesih sebebini açık ve kesin bir şekilde belirtmesi gerekmektedir. Bununla birlikte, belirsiz süreli bir iş sözleşmesine sahip bir işçinin, iş akdi o işçinin davranışları veya verimiyle ilgili bir husustan dolayı feshedilebilmesi için işçinin bu konular hakkında savunması alınması şart olduğu unutulmamalıdır. Ancak, işverenin İş Kanununun 25. maddesinin (II) numaralı bendine uygun olarak yapacağı haklı fesihlerde, fesih sebebini açıkça ve yazılı olarak bildirme zorunluluğu bulunmamaktadır. Bununla birlikte, eğer işçi, yapılan fesihin İş Kanununun 25. maddesinde belirtilen sebeplerle yapılmadığını iddia ediyorsa, işe iade davası açma hakkına da sahiptir.


Yargıtay 22. H.D.`nin konuya ilişkin vermiş olduğu kararda; “Dosya içeriğine göre davacının iş sözleşmesine 30.01.2015 tarihinde yazılı bir fesih bildirimi olmaksızın kıdem ve ihbar tazminatı ödenerek son verilmiştir. Davalı, davacının uyumsuz davranışları nedeniyle iş sözleşmesine geçerli neden son verildiğini savunmuştur. İşveren, işten çıkış nedenini Sosyal Güvenlik Kurumuna "kod 4: işveren haklı sebep olmadan işveren tarafından iş akdinin feshi" olarak bildirmiştir.


...


4857 sayılı İş Kanunu'nun 19. maddesine göre sözleşmenin geçerli nedene dayalı feshinde bildirimin yazılı yapılması ve sebebin açık ve kesin şekilde belirtilmesi geçerlilik şartıdır. Davalı işverence bu kurala uyulmadan iş akdine son verildiği gibi Kanun'un aynı maddesinin ikinci fıkrasında işçinin 25/II maddesi dışında davranışa ya da verime dayalı nedenler ile iş sözleşmesine son verilmesi halinde savunma alınması usul şartı olarak düzenlenmesine karşın bu kurala da uyulmamıştır. Açıklanan nedenler ile mahkemece davacının işe iadesine karar verilmesinde bir isabetsizlik bulunmamaktadır. ” şeklinde belirtilmiştir.


...


Yargıtay 9. H.D.`nin konuya ilişkin vermiş olduğu kararda; “Somut uyuşmazlıkta davalı işveren davacının doğruluk ve bağlılık yükümlüğüne aykırı hareket ettiğini belirterek bu konuda bir kısım tutanaklar, kamera kaydı ve bir elektronik posta yazışması sunup iş sözleşmesinin haklı nedenle feshedildiğini savunmaktadır. Davalı işveren haklı feshe dayandığından 4857 sayılı İş Kanunu uyarınca feshin yazılı yapılması gerekmediği gibi işçinin fesih öncesi savunmasının da alınmasına gerek yoktur. Bu bakımdan mahkemece davacının iş sözleşmesinin feshinin yazılı yapılmadığı, fesih öncesi savunması alınmadığı gerekçesiyle davanın kabulüne karar verilmesi hatalıdır.” şeklinde belirtilmiştir.



Comentarios


bottom of page